Gott med våfflor

Imorgon så firas våffeldagen. Så här kommer det att bli en massa våfflor så klart. Men varför firar vi denna dag egentligen? Sökte lite på nätet och läste det att dagen är egentligen vårfrudagen, alltså Jungfru Marie bebådelsedag. Dagen är en kyrklig högtid som historiskt sett även fått markera början på vårbruket. I evangelierna så står det att denna dag fick jungfru Maria av ärkeängeln Gabriel veta att hon var havande. Idag har det blivit så att vi förknippar denna dag med våfflor. Det på grund av att man språkligt sett har tagit ordet vårfrudag och ombildat det till våffeldag. 

Våfflor i sig har anor från medeltiden och det passade bra att göra dessa runt just den 25 mars. Det eftersom att nu under denna tiden hade man gott om mjölk och ägg. Dock var de våfflor man tillagade under medeltiden utan vitt mjöl. De våfflor vi äter idag är från sent 1800-tal.

Ett gott recept på våfflor:

• 100 g smält smör
• 3 dl vetemjöl
• 1 tsk bakpulver
• 0.25 tsk salt
• 4 dl mjölk

Blanda först de torra ingredienserna och rör sedan ner mjölken och vispa ordentligt för att undvika klumpar, tillsätt sedan det smälta smöret, vispa runt och grädda i ett hett våffeljärn.
Servera din våffla med grädde och sylt och kanske lite glass?

24 Mar 2020