Så förändras din inkomst av barn

Det är en stor glädje i livet att få barn, men det medför även ökade omkostnader, samtidigt som det blir mindre pengar i plånboken. Det gäller därmed att ha en bra plan inför att skaffa barn. Ni bör förbereda er känslomässigt, praktiskt och ekonomiskt innan barnet anländer. Om ni har turen att ha fått en vinst på casino, lägg då undan det för kommande kostnader. Läs mer här om olika sajter. 

Era inkomster kommer att minska

När ni får barn, så kommer ni få barnbidrag på 1250 kronor och det är välbehövligt, eftersom att era andra inkomster kan komma att sjunka en del.

Tjänar du idag:

  • 15 000 kronor – får du 2 300 kronor mindre i plånboken
  • 20 000 kronor – får du 3 400 kronor mindre i plånboken
  • 25 000 kronor – får du 4 400 kronor mindre i plånboken
  • 30 000 kronor – får du 5 500 kronor mindre i plånboken

Detta beror på att när du är hemma med ditt barn, eller om din partner är det, så får man  föräldrapenning istället för lön. Inkomsten sjunker då med 80% av den inkomst man hade innan om man tar ut sin föräldrapenning sju dagar i veckan.

När det gäll,er föräldrapenning så betalas den ut i 480 dagar för ett barn. 390 dagar får du en ersättning som baseras på den inkomst du har, som mest 1012 kr/dag och som minst 250kr/dag och kallas för dagar på sjukpenningnivå. De övriga 90 dagarna är ersättningen 180 kronor per dag och kallas för dagar på lägstanivå.

Föräldrapenning ansöker ni om hos Försäkringskassan. Ni kan dela dessa dagar mellan er båda om ni vill. Räkna innan barnet kommer hur ni vill fördela era föräldradagar.

Det finns en del arbetsgivare som kan bidra med extra pengar under föräldrarledighet. Detta kallas för föräldrarlön och brukar ge 10 % av din lön. 

När du är föräldraledig så påverkas inte bara de inkomster du har under den tiden. Det påverkar även din framtida pension.

Hur klarar din ekonomi av första året med barn?

Konsumentverket har gjort en undersökning som visar att en ny basutrustning för barnets första år kostar mellan 20 000 till 30 000. Sedan tillkommer det även andra saker, så som mat, kläder, blöjor med mera för cirka 22 000 kronor under det första året.

Se till så att ni innan barnet kommer gör en lista på alla saker ni kan komma att behöva. Det är bland annat säng, barnvagn, bilbarnstol, flaskor, nappar, kläder med mera. Prioritera denna lista vad som du verkligen måste ha och vad som kan vänta. Sen kan ni ju även kolla om det går att låna eller få gratis av släkten eller så kan ni köpa en del saker begagnat. 

Det finns mycket fina saker på second hand för små barn. Det du inte ska köpa begagnat, det är bilbarnstol, då den kan bli ”för gammal” och är inte säker.

Innan barnet är fött är det inte nödvändigt att ha köpt hem allt. Vissa saker kanske du kan vänta med. Dyrare saker kan du önska dig i present kanske. Det finns även saker som går att hyra, som bilbarnstol till exempel.

En stor kostnad är blöjor. Se till att handla smart och leta efter rabattkuponger. Många märken skickar ut dessa till barnfamiljer.

Sedan, en mycket viktig sak, se till att skaffa en barnförsäkring! Det är en ekonomisk trygghet om det sker en olycka eller blir sjukdom.

Spara pengar till ditt barn

Det är rätt smart att ge ditt barn en god start i livet. Det kan du göra genom att starta ett sparande. Det är inte fel att ge barnet en ekonomisk grund samt lära dem mer om pengar och ekonomi.

14 Apr 2021